De donkere dagen voor Kerst

Donkere dagen

Afgelopen zaterdag 21 december was het weer zover. De kortste dag van het jaar. Nadat ik veel te lang in bed had gelegen, vertrok ik in de middag richting de stad voor de laatste kerstinkopen. Tijdens deze kortste dag van het jaar, staan we meestal nog even extra stil bij deze donkere dagen voor kerst. Er zijn mensen die hier echt heel veel moeite mee hebben en in een winterdipje raken. In mijn omgeving merk ik dat iedereen net wat somberder is dan normaal. Ik ben zelf ook altijd blij als deze dag erop zit en de dagen weer langer worden! Zelf vind ik ‘t altijd heerlijk om met m’n gezicht richting de zon te gaan staan en wat ‘Vitamine D’ op te snuiven als deze tijdens deze dagen een keertje schijnt. ;)

Na een zoektocht naar een parkeerplek, (wat in eerste instantie een onmogelijke opgave leek, zo druk!) vervolgde ik mijn weg richting het centrum. Lange wachtrijen zorgde ervoor dat ik eigenlijk zo snel mogelijk weer weg wilde. Mijn laatste stop was bij een notenspeciaalzaak, waar het overigens ook erg druk was. In de winkel klonk het spel van enkele als kerstman verkleedde muzikanten die buiten stevig op hun instrument aan het blazen waren. De winkelier irriteerde zich er vreselijk aan, net als de klanten in de winkel.

Een man op leeftijd die net voor mij aan de beurt was, wilde met zijn spulletjes de winkel uit, maar kreeg de deur niet open. Hij was er een beetje mee aan het klungelen. Ik zag dat ie er moeite mee had en besloot om de deur voor hem open te doen. Een uiterst vriendelijke reactie kreeg ik van de man terug, dat had ik echt niet verwacht! Opeens leek het of dat deze sfeer in de gehele winkel werd overgenomen. De vrouw naast mij begon spontaan een praatje met mij te maken en ook de andere klanten in de winkel werden opeens een stuk opgewekter. Zelf voelde ik me ook een stuk vrolijker! Over de kerstmuziek buiten, maakten ook niemand zich meer druk.

Net als waarschijnlijk half Nederland, was ik ‘s nachts toch wel blij dat deze ‘kortste dag’ er weer op zat. Al was deze dag toch weer een beetje beter gemaakt, door de man in de winkel.

Zo zie je, dat een klein gebaar de dag van iemand volledig kan veranderen. Probeer daarom ook eens iemand te helpen en misschien krijg je ook wel een leuke reactie terug. Je voelt je er vast een stuk beter door!

Be first to comment