Recipe: Bananabread! :)

2014-05-27 17.00.06

Het eerste BrightenUp Recept! Bananenbrood :)

Een van de dingen waar ik blij van word is bakken. Een van de nadelen hiervan is dat dat vaak niet zo heel erg gezond is.. maar wel lekker natuurlijk! :P Soms voel ik me wel eens schuldig als ik niet zo’n gezonde dingen eet (al moet dat soms natuurlijk ook wel kunnen).  Dit moet ook anders kunnen was mijn idee. Daarom dacht ik, waarom combineer ik lekker en gezond niet! Laatst kwam ik een recept tegen van bananenbrood en dacht “waarom geef ik dit niet eens een kans?’ Nou ben ik niet iemand die voorstander is van de hele superfood trend, maar dit leek me wel leuk. Bananenbrood is een soort cake wat je bij je ontbijt of als tussendoortje kunt eten. Ik heb er wat artikelen over gelezen en zelf een recept samengesteld.

Tevens is het gemaakt met ingrediënten die je vaak wel in huis hebt en anders niet moeilijk te verkrijgen zijn.

Tja, bananenbrood, misschien klinkt het alsof het een recept is waar apen heel blij van worden, bedenk dan dat wij daar misschien wel van afstammen.. :P

Het bananenbrood is suikervrij. Wanneer je het speltmeel weglaat en alleen havermout gebruikt wat vrij is van gluten (is niet altijd zo!) kun je het recept ook glutenvrij maken.

Wat je nodig hebt :

Bakblik, cakevormpjes of iets dergelijks

Bakpapier (of boter of olie als je dat liever gebruikt)

50 gram speltmeel

100 gram havermoutmeel (budget tip: pak gewone havermout of havervlokken en vermaal dat in n foodprocessor of iets dergelijks)

Snufje kaneel

1 theelepel bakpoeder

2 theelepels vanille extract (ook te vervangen door de inhoud van een vanillestokje)

3 eieren

3 á 4 bananen (afhankelijk van de grootte)

En niet onbelangrijk bij dingen die je meestal niet in huis hebt.. de prijs. Speltmeel kost meestal +- €1,99 en havermout tussen de €1,- a €2,-, al ligt het er ook aan welk merk/variant je koopt. Het doosje pecannoten was €3,99, maar je hebt niet het hele doosje nodig. Je kunt eventueel ook een ander alternatief kiezen.

Je kunt eventueel pecannoten (ongezouten), rozijnen of iets anders lekkers toevoegen. Speltmeel is eventueel ook te vervangen door havermout.

Voor dit recept had ik pecannoten en pure chocolade van 75% gebruikt, maar de chocolade was iets teveel van het goede.. Dat zou ik dus minder snel doen. Pecannoten is wel erg lekker! :)

De bananen kun je het beste gebruiken als ze wat ouder/overrijp zijn, omdat ze dan wat makkelijker te prakken zijn en beter smaken. Rijpe bananen worden aan de buitenkant wat bruiner. Ideaal dus als je wat bananen over hebt.

Suiker en melk zijn dus niet nodig!

2014-05-27 14.49.52

Het hoofdingrediënt! BANANEN! :)

2014-05-27 14.53.22

Wat heb je nodig! Een bakblik, kleine cakevormpjes of iets dergelijks. Havermout/speltmeel en pecannoten

2014-05-27 15.01.38

Eieren niet te vergeten!

2014-05-27 15.22.49

Om het wat mee op smaak te brengen en het te laten rijzen: kaneel, vanille-extract en bakpoeder

2014-05-27 15.38.10

Allereerst is het belangrijk dat je de bananen plet. Dit gaat het gemakkelijkst als je ze op een bordje legt en dan met een vork prakt.

2014-05-27 15.41.01

Met als resultaat dat het er iets minder smakelijk uit ziet.. Het ruikt echter wel heerlijk!

Mix eerst alle droge ingrediënten in een kom (zonder de pecannoten), zodat deze ingrediënten goed verdeeld zijn.

Hak de pecannoten kleine stukjes (bijvoorbeeld 1 helft van de pecannoot in vieren).

De eieren en het vanille-extract mix je even in een andere kom, zodat het ei goed geklutst is.

Daarna mag je alle ingredienten in 1 kom doen, samen met de bananen en de pecannoten ( en iets wat je zelf eventueel lekker vindt).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Het bakblik kun je bekleden met bakpapier, dan gaat het bananenbrood makkelijk uit de vorm en hoef je geen boter of olie te gebruiken, al kan dat natuurlijk wel.

Wanneer alle ingrediënten goed gemengd zijn en de oven voorverwarmd, verdeel je het mengsel over het bakblik. Daarna mag het in de oven. Afhankelijk van de oven (hetelucht etc.) heeft het 35 á 40 minuten nodig om goed te bakken. Ik heb het brood er de laatste keer ongeveer 45 á 50 minuten in gehad. Kijk dus tussendoor even hoe het eruit zien en of het al mooi bruin wordt. Je kunt testen of het brood goed is door er met een satéprikkertje in te prikken. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is het bananenbrood goed! Je kunt het dan uit de oven halen, even af laten koelen (als je er af kunt blijven..) en aanvallen!

Eet smakelijk!

2014-05-27 16.59.53

Follow my blog with Bloglovin

1 Comment

  • Beantwoorden december 29, 2014

    Femke

    Hmm, dit klinkt echt heerlijk. En gezond! Zelf heb ik niet zo lang geleden bananen – chocoladecake gemaakt. Dat was ook echt té lekker!

Leave a Reply